Přepuštěné máslo (Ghí)

Používáte přepuštěné máslo? Kupujete ho nebo ho připravujete doma? Já si ho připravuji doma už několik let. Používám ho moc ráda, protože má skvělou chuť, vyšší bod hořlavosti než klasické máslo a proto se tak rychle nepřepaluje a hlavně nám na něm zelenina i maso víc chutná. Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. V ajurvédské medicíně je Ghí považováno zásadní potravu pro zdravý vzhled, dobré trávení a mentální rovnováhu. Máslo je přirozeně bezlepkové a také neobsahuje laktózu. V těle se stává Ghí přirozeným lapačem volných radikálů, a tak ochraňuje buňky. Ghí obsahuje kyselinu máslovou, mastnou kyselinu s protivirovými a protinádorovými vlastnostmi a také minerály – sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Pokud zkonzumujete 1-2 lžíce tohoto zlatavého zázraku denně, vyživujete tím svůj mozek a velmi dobře to působí na vaše trávení.
dav
Příprava přepuštěného másla Příprava je jednoduchá, jen u ní strávíte nějaký čas. Čím víc másel přepouštíte, tím déle to bude trvat. Proto doporučuji začít u 1-2 másel, jejichž přepuštění vám zabere cca půl hodiny. Másla dáme do hrnce a na co nejmenším plameni je necháme rozpustit. Až se rozpustí a na povrchu se začne tvořit bílá pěna, začneme ji opatrně sbírat. Celou dobu dáváme pozor, aby se máslo příliš prudce nevařilo a nepřipálilo se. Po nějaké době se pěna přestane tvořit. Cedník si vyložíme kuchyňskou utěrkou a přes ni máslo slijeme do čistých skleniček. Získáme takto krásnou zlatou tekutinu. Máslo necháme ve skleničkách vychladnout. Krásně nám ztuhne a my už ho můžeme používat na další vaření. Skleničky můžeme mít při pokojové teplotě nebo je přesunout do lednice. Takto přepuštěné máslo vydrží několik měsíců.

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek